چطور از مشاور کسب و کار به بهترین شکل کمک بگیریم؟

مشاور کسب و کار

در دنیای امروز راه‌اندازی و مدیریت کسب‌وکار کار ساده‌ای نیست. شما باید بتوانید درک عمیقی از کاربر داشته باشید و تجربه او را ارتقا بدهید، با برندها و محصولات بازار رقابت کنید، و سود خوبی برای ادامه کسب‌وکار داشته باشید.

مشاور کسب و کار در رسیدن به اهداف تجاری کمک‌تان می‌کند. مشاور از اتلاف زمان و هزینه شما جلوگیری می‌کند و تخصص لازم برای حل مشکلات و رشد بیزنس را در اختیارتان قرار می‌دهد. در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم که هدف مشاوره مدیریت چیست؟ انواع آن کدامند؟ چه زمانی از مشاور کمک بگیریم و چطور بهترین استفاده را از آن ببریم. با فزایش همراه باشید.

مدل‌های مشاوره برای کسب و کار

احتمالا دیده‌اید که یک مرکز مشاوره کسب و کار طیف گسترده‌ای از خدمات را ارائه می‌دهد. حقیقت همین است و ذات مشاوره گسترده است. شما می‌توانید دسته‌بندی را طبق حوزه تخصصی درنظر بگیرید. مثلا گروه‌های مشاوره مالی، استراتژی، بازاریابی، منابع انسانی، فرآیند و هوش تجاری و… را داریم.

یا مشاوره فردی و حرفه‌ای که در قالب مشاوره مدیریت و منتورینگ و کوچینگ انجام می‌شود. یا مشاوره براساس مرحله ورود که می‌تواند مشاوره راه‌اندازی باشد، جمع‌آوری داده و تحلیل، ارائه راه‌حل، اجرا و بهینه‌سازی و… مشاوره می‌تواند موضوعی یا پروژه محور هم باشد. مثلا مشاوره جذب سرمایه که یکی از شاخه‌های اصلی در خدمات فزایش هم است.

 

هدف مشاور کسب و کار چیست؟

وقتی در مورد هدف شفافیت وجود داشته باشد، طرفین می‌توانند فرآیند موثرتری را تجربه کنند. از طرفی تعامل درست‌تری شکل می‌گیرد. پس بیایید با هدف شروع کنیم: اصلا چرا از مشاوره مدیریت استفاده می‌کنیم؟

همانطور که بالاتر اشاره کردیم مشاوره انواع مختلفی دارد. هدف در هر کدام از دسته‌بندی‌های بالا متفاوت است. به همین دلیل لازم است قبل از شروع نیازها، اهداف و انتظارات را بررسی و تحلیل کنید. اما به طور اساسی، اهداف مشاوره مدیریت به شرح زیر هستند:

  • ارائه اطلاعات تخصصی
  • ارائه راهکار برای رفع یک مشکل خاص
  • عیب‌یابی و تشخیص دادن موانع
  • ارائه توصیه‌های عملی بعد از تشخیص دادن موانع
  • کمک به اجرای راه‌حل‌های پیشنهادی
  • توافق و تعهد برای انجام اقدامات اصلاحی
  • ارائه آموزش‌های لازم برای حل مشکلات مشابه در آینده
  • بهبود دائمی برای اثربخشی بیشتر سازمان

اهداف مشاوره مدیریت

سطوح پایین هرم اهداف رایج را پوشش می‌دهد. در سطوح بالاتر تقاضای مشاوره کمتر است اما به هر حال شرکت‌های پیشرو مخاطب این نوع اهداف هستند. مخاطبین مشاوره با محقق شدن پایین هرم، به اهداف بالاتر نیاز پیدا می‌کنند. (البته نیمه پایین پیش‌نیاز نیمه بالا نیست، و برای مشاوره موثر می‌توان اهداف بالای هرم را نیز مورد توجه قرار داد)

نکته: رابطه مشاور و مخاطب می‌تواند از هر سطح هرم شروع شود. و بنابر توافق طرفین در همان سطح باقی بماند یا به سطوح بعدی حرکت کند. توجه کنید که هر چه در هرم بالاتر می‌رویم پیچیدگی‌ها بیشتر است و نیاز به راهنمای حرفه‌ای و متخصص داریم.


مشاور کسب و کار چه کمکی به شما می‌کند؟

اول) مشاور ارزش قابل توجهی را به کسب‌وکار شما می‌آورد. او می‌تواند طبق نیاز شما، مشکلات را شناسایی کند، راه‌حل‌های عملی ارائه بدهد، یا حوزه‌های مختلف سازمان را تقویت کند. اگر در مواردی مثل استراتژی، برنامه‌ریزی و توسعه به کمک نیاز دارید، می‌خواهید محصول یا فرآیند بازاریابی را بهینه‌تر کنید، قصد دارید تجربه مشتری و تعامل با او را ارتقا بدهید، در مسائل مالی و حقوقی به مانع خورده‌اید، می‌خواهید فرآیندهای داخلی سازمان را بهتر بچینید و…می‌توانید در تمام این موضوعات و موارد بیشتر، توصیه‌های تخصصی دریافت کنید.

دوم) مشاوران و منتورهای کسب و کار به یک بیزنس خاص وابسته نیستند. به همین دلیل می‌توانند راهکارهای نوآورانه را برایتان به ارمغان بیاورند. او به عنوان کسی که از بیرون به سازمان شما نگاه می‌کند معمولا دید بهتری دارد. حواسش پرت رویدادهای داخلی نمی‌شود و روی اهداف توافق شده بهتر تمرکز می‌کند. دیدگاه او مستقل است چون هر روز در شرکت شما حضور ندارد و تحت تاثیر سیاست‌های داخلی شرکت نیست.

سوم) این افراد به دلیل کار با صنایع متنوع و کسب‌وکارهای مختلف، تخصص گسترده‌ای دارند. و معمولا می‌توانند راهکار بهتری نسبت به یکی از کارمندان خودتان ارائه بدهند. آن‌ها می‌توانند خلاقیت را روی میز بیاورند. در مجموع به جای آزمون و خطا و صرف زمان و هزینه، با توصیه تخصصی مشاور می‌توانید نتایج سریع‌تر و موثرتری بگیرید.

در مسیر پرچالش مدیریت، مشاور کسب و کار مثل یک جفت چشم خبره و بی‌طرف است! موثر، همراه و کمک‌کننده.


دستاوردها و فواید مشاوره بیزنس

  • مشاور دانش تخصصی و عمیقی در یک حوزه خاص دارد. در نتیجه می‌توانید کمبود اطلاعات و تخصص در حوزه‌های سازمان را جبران کنید.
  • می‌توانید از راهکارهای خلاقانه و شیوه‌های روز در صنعت مطلع شوید. تعامل با متخصصی که در بیرون سازمان فعالیت دارد، دید خوبی از بهترین برندهای صنعت به شما می‌دهد.
  • با تحول دیجیتال و سریع بازار شما به راه‌حل‌های سریع نیاز دارید. مشاور در تصمیم‌گیری سریع به شما کمک می‌کند و فناوری مناسب برای اجرا به شما پیشنهاد می‌دهد.
  • مشاوره مسیر توسعه و اسکیل آپ را برای شما هموار می‌کند. او می‌تواند زمینه لازم مثل تجزیه و تحلیل رقابتی، استراتژی رشد، شناسایی تهدیدها و فرصت‌ها و … را فراهم کند.
  • کمک گرفتن از مشاور معمولا مقرون‌به‌صرفه است. آن‌ها طی زمان مشخص روی پروژه مشخص با شما همکاری می‌کنند. استخدام کارمند با همان سطح تخصص، هزینه بیشتری اعم از حقوق تمام وقت، بیمه و مزایا و تجهیزات دارد.
  • علاوه بر مورد بالا، مشاوره با بهینه‌سازی در تولید، بازاریابی، مالی و برنامه‌ریزی و… می‌تواند اتلاف هزینه را شناسایی کند، و برای بهبود فرآیند پیشنهادات مرتبطی ارائه بدهد. این مساله در نهایت منجر به کاهش هزینه‌های کسب و کار می‌شود.

مرکز مشاوره کسب و کار

چه زمانی باید از مشاور کسب و کار کمک بگیریم؟

کسب‌وکارها معمولا در چند حالت، به کمک مشاور نیاز دارند. اگر درگیر یکی از موارد زیر هستید وقتش رسیده از یک مرکز مشاوره کسب و کار کمک بگیرید:

وجود چالش و مانع

بیزنس ثابت و قابل پیش‌بینی نیست. ممکن است در برهه‌هایی با چالش مواجه شوید که یا منشا آن را ندانید، یا نحوه برطرف کردن آن را بلد نباشید. در این صورت مشاور در عیب‌یابی و حل مساله همراه شماست.

برنامه‌ریزی و استراتژی

یکی از اصلی‌ترین مسئولیت‌های مدیران کار روی اهداف و مسیر شرکت است. اگر می‌خواهید بهترین مسیر را طراحی کنید هم‌فکری با مشاور یا منتور بسیار موثر است.

تقویت و بهینه‌سازی

اگر یکی از حوزه‌های سازمان شما ضعیف عمل می‌کند، همین یک حوزه می‌تواند مانع رشد سایر بخش‌ها بشود. برای تقویت و بهبود بخش‌های تخصصی مشاور به شما کمک می‌کند.

راه‌اندازی کسب و کار

می‌خواهید ایده تجاری‌تان را به استارتاپ تبدیل کنید؟ مشاور در مراحل اولیه بیزنس پلن، امور حقوقی، شناخت بازار و مخاطب، سیستم مالی، محصول و … راهنمای مهمی برای شماست.

توسعه و اسکیل آپ

استارتاپ بعد از رسیدن به پروداکت مارکت فیت وارد فاز توسعه و رشد مقیاس پذیر می‌شود. جذب سرمایه، استخدام، استراتژی و بازاریابی از چالش‌های این مرحله هستند که مشاور در پیشبرد آن‌ها کمک‌تان می‌کند.

 

هزینه مشاوره کسب و کار

هزینه مشاوره ثابت نیست و عوامل مختلفی در آن دخیل هستند. تخصص و تجربه مشاور از عوامل تعیین کننده در هزینه مشاوره است. مورد بعدی نوع جلسات است. شما طبق نیازتان می‌توانید خدمات مشاوره را در مدل‌های ساعتی، روزانه، پروژه‌ای، یا مبتنی بر بازگشت سرمایه دریافت کنید.

متغییر بعدی در روشهای مشاوره است. مشاوره تلفنی، مشاوره آنلاین و مشاوره حضوری از مدل‌های رایج جلسات هستند. نهایتا با تعیین این عوامل و توافق طرفین هزینه مشخص می‌شود.

بهترین مشاور کسب و کار

۵ نکته برای اینکه بهترین نتیجه را با مشاور بگیرید

پیدا کردن مشاور مناسب گاهی چالش‌برانگیز است. برای شروع می‌توانید به مرکز مشاوره کسب و کار معتبر مراجعه کنید. راه دیگر جستجو در شبکه اجتماعی لینکدین است، به رزومه و سوابق مشاور موردنظر توجه کنید. یا می‌توانید از شبکه ارتباطی و همکاران‌تان پرس‌وجو کنید. برای گرفتن بهترین نتیجه توصیه می‌کنیم موارد زیر را مورد توجه قرار بدهید:

  • قبل از شروع فرآیند، هدف‌تان را مشخص کنید. می‌خواهید دقیقا روی چه موضوعی کار شود، چه مراحلی طی شود و چه نتایجی حاصل شود؟ علاوه بر انتظارات، سوالات و دغدغه‌های خودتان را ثبت کنید تا با مشاور در میان بگذارید.
  • با مشاورانی کار کنید که سابقه و تجربیات موفقی در صنعت شما دارند. یا حداقل از نوع مشکلات کسب و کار شما آگاه باشند.
  • علاوه بر تخصص در حوزه، مشاور باید مهارت‌های نرم لازم را داشته باشد. برای مثال تعامل درست، میل به تعالی و سازماندهی و توجه به جزئیات.
  • قرارداد مکتوب داشته باشید و مواردی که به توافق طرفین رسیده را ثبت کنید. یادتان نرود علاوه بر موضوع مشاوره، حتما در مورد ددلاین پروژه و جزئیات پرداخت هم توافق کنید.
  • پارامترهای موفقیت را تا جای ممکن قابل اندازه‌گیری کنید. برای اینکار می‌توانید kpi و شاخص‌های دقیق تعیین کنید و آن‌ها را به صورت دوره‌ای بسنجید.

 

چطور بفهمیم مشاور برایمان مفید بود یا نه؟

در پایان فرآیند، وقت ارزیابی است. نهایتا باید بررسی کنید که آیا در این همکاری به اهداف‌تان رسیدید یا نه؟ برای مرحله ارزیابی سوالات زیر را بپرسید. (توصیه می‌کنیم فقط به پرسیدن هم اکتفا نکنید! نتایج را ثبت کنید تا در آینده یک سند مکتوب داشته باشید و از نتایج استفاده کنید.)

  • آیا kpi و شاخص‌های کلیدی عملکرد محقق شدند؟ به موقع محقق شدند یا با تاخیر؟
  • آیا روند همکاری روان بود؟ مشاور پاسخگو و مفید بود؟
  • آیا مشاور مهارت و منابع لازم برای بهبود کسب‌وکار را در اختیارتان گذاشت؟
  • آثار کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت همکاری بین شما چه بود؟
  • بازگشت سرمایه شما در این همکاری چقدر بود؟

 

جمع‌بندی

مشاوران کسب و کار با مهارت و تخصصی که دارند می‌توانند یک راهنمای عالی برای حل مشکلات و اثربخشی سازمان باشند. مشاوران حرفه‌ای فقط توصیه و پیشنهاد ارائه نمی‌دهند. آن‌ها مهارت بالایی در تکنیک‌های تحلیلی دارند و می‌تواند فرآیندهای شما را طبق نیاز کسب‌وکارتان به طور قابل توجهی بهبود بدهند.

اگر به کمک یکی از همین مشاوران خبره و باتجربه نیاز دارید می‌توانید فرم مشاوره کسب و کار در فزایش را تکمیل کنید. گروه ما با سال‌ها تجربه موفق در استارتاپ‌های مطرح کشور، آماده کمک به شما هستند. منتظر نظرات یا سوالات شما همراهان عزیز در بخش کامنت هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *