منابع انسانی سرمایه ارزشمند هر کسبوکاری است. فرقی ندارد در چه صنعتی فعالیت دارید یا اهداف شما کدامند، بدون وجود کارکنان توانا به موفقیت نخواهید رسید. به همین دلیل شرکتها همیشه تلاش میکنند منابع انسانی را به طور موثر مدیریت کنند. اما تشکیل تیم بزرگ HR و استخدام انواع کارشناسان متخصص هزینهبر است.
اینجاست که مشاور منابع انسانی به شما کمک میکند. کسی که با او وارد همکاری میشوید تا از تجربیات و تخصص او برای بهبود منابع انسانی شرکت استفاده کنید. در این مقاله همه چیز درباره مشاوره منابع انسانی، شرح وظایف مشاور منابع انسانی، ویژگی مشاور خوب و … را بررسی میکنیم. با فزایش همراه باشید.
اهمیت سرمایه انسانی در سازمان
کارکنان پایه و اساس هر کسبوکاری هستند. پیشبرد اهداف شرکت، با فعالیت تکتک اعضا امکانپذیر میشود. همانطور که شما برای حفظ سرمایه و منابع شرکت تلاش میکنید، باید برای مدیریت سرمایههای انسانی هم برنامه داشته باشید. مدیریت درست و بهینه کارکنان کمک میکند تا به اهداف تجاری برسید، در هزینههای استخدام صرفهجویی کنید، و منبع ارزشمندی از توانایی، استعداد و ایدهها را در سازمان داشته باشید.
وظیفه مدیریت کارکنان و روابط بین آنها، به عهده واحد منابع انسانی یا HR است. این بخش وظایف متعددی را در سازمان پیش میبرد. مواردی مثل جذب و استخدام، آموزش کارکنان، ایمنی و رضایت کارکنان، توسعه فرهنگ سازمان، روابط کارکنان با مدیریت، رسیدگی به نگرانیها، تسهیل ارتباطات، بیمه و حقوق و مزایای کارکنان، بررسی عملکرد کارکنان و…
مشاور منابع انسانی کیست؟
مشاور منابع انسانی شخصی است که در این زمینه تخصص و تجربه دارد. او به عنوان فردی که خارج از سازمان فعالیت دارد، در مدیریت و بهینهسازی امور HR به شرکتها کمک میکند. برخلاف مدیر یا کارشناس HR که به استخدام شرکت درمیآیند، مشاور معمولا به صورت پروژهای و قراردادی وارد همکاری میشود. هدف پروژه میتواند عیبیابی و حل یک مشکل خاص در رابطه با کارکنان باشد، یا اهداف آموزش و بهینهسازی و تطبیق با سیستمهای جدید.
مشاور منابع انسانی در کنار سازمان شماست تا فعالیتهایی که در این بخش انجام میشود را بررسی و تحلیل کند، موانع را شناسایی کند، و با ارائه استراتژیهای مناسب زمینه بهبود HR را فراهم کند.
چالش های اصلی در منابع انسانی کدامند؟
فرقی ندارد یک استارتاپ نوپا باشید یا یک سازمان بزرگ. در هر صورت مجموعه شما از کارکنان تشکیل شده است. به همین دلیل باید به این بخش توجه کنید و برای حل چالشها و بهینهسازی اقداماتی انجام دهید. موارد اصلی که در وهله اول به ذهن میرسد چالش استخدام نیروها، نگهداشت نیروها در سازمان، مدیریت حقوق و مزایا، مدیریت تعارضات، برندینگ کارفرمایی هستند.
اما به جز موارد بالا، ممکن است در طول فعالیت شرکت با مسائل دیگری هم دستوپنجه نرم کنید. به نقل از betterworks چالشهای اصلی که واحدهای HR در سال ۲۰۲۳ با آن مواجهاند به شرح زیر هستند:
- تعامل با کارکنان؛ مخصوصا بعد از رواج دورکاری
- جذب استعدادها در سازمان و رقابت در استعدادیابی
- مدیریت روابط و نحوه تعامل کارکنان با یکدیگر
- آموزش و توسعه کارکنان برای تطبیق سریع با تغییرات روز
- حفظ نیروهای بااستعداد در شرکت با توجه به بازار رقابتی
- حفظ سلامت جسمی و روحی کارکنان
- توجه به تنوع کارکنان (جنسیت، نژاد و…) برای ایجاد حس تعلق در تمام گروهها
- توجه به استراتژیهای مقابله با بحران و چالش
مشاوره نیروی انسانی چه کمکی به سازمان میکند؟
مشاوره HR طیف گستردهای از خدمات را به شرکتهای کوچک و بزرگ ارائه میدهد. شامل مراحل مختلف تحقیق و بررسی، تجزیه و تحلیل، استراتژی و هرآنچه برای مدیریت نیروی انسانی موردنیاز است. شما میتوانید برای سرویسهای استخدام و گزینش، آموزش، ارتباطات داخلی، برند کارفرمایی و تحلیل عملکرد کارکنان از این افراد کمک بگیرید. پیشنهاد مطالعه: چطور از مشاوره در سازمان به بهترین شکل کمک بگیریم؟
شرح وظایف مشاور منابع انسانی
همکاری و موضوع قرارداد مشاوره طبق نیاز شما تنظیم میشود. در واقع میتوانید فقط در بخشی که نیاز دارید از مشاور کمک بگیرید. به طور کلی مشاوران میتوانند وظایف زیر را در سازمان شما به عهده بگیرند:
- ایجاد برنامه جذب و استخدام برای کمک به فعالیت تیم HR
- تحقیق و بررسی برای تحلیل وضعیت موجود، و پیدا کردن مسائل اساسی بیزنس در زمینه منابع انسانی
- ارائه مشاوره در زمینه مدیریت کارکنان
- ارزیابی و تطبیق دادن شرکت با مسائل حقوقی و قانونی کشور
- پیادهسازی روشهای نو و شیوههای کارآمد منابع انسانی
- مشاوره در زمینه فناوری منابع انسانی
- برآورد ریسک و به حداقل رساندن خطرات احتمالی کسبوکار
- طراحی فرآیند و مدیریت کانالهای ارتباطی
- طراحی و توسعه چارت سازمانی
- بررسی محیط سازمانی و ایجاد انگیزه در کارکنان
- مشاوره در فرمهای سازمانی، امور قرارداد و شرح شغلی
- بهبود نرخ حفظ کارکنان و توسعه برندینگ کارفرما
چه موقع از مشاوران منابع انسانی کمک بگیریم؟
بسته به اندازه شرکت، در هر مرحله با مسائل مختلف مواجه خواهید شد. هنگام مواجه با این چالشها، مشاور میتواند توصیههای تخصصی به شما ارائه بدهد. معمولا شرکتها در موارد زیر سراغ مشاوران منابع انسانی میروند.
جذب نیرو: زمانی که به توسعه تیم نیاز دارید مشاوران منابع انسانی برای شناسایی و جذب استعدادها به شما کمک میکنند.
تغییرات در استراتژی بیزنس: اگر برنامه و استراتژی شرکت تغییرات زیاده کرده است، به تشکیل تیم یا اضافه کردن تخصصهای جدید برای رسیدن به اهداف جدید نیاز دارید.
فقدان سیاستهای سازمانی: برای توسعه سیاستها، خط مشی سازمانی، تطابق با قوانین کار، و فرهنگ سازمانی میتوانید از مشاور کمک بگیرید.
تعریف فرآیندها: در سازمانهایی که سریع رشد کردهاند، معمولا فرصت کافی برای ایجاد فرآیند درست وجود نداشته است. مشاور میتواند در طراحی فرآیند و نظم سازمانی به شما کمک کند.
برند کارفرمایی: داشتن برندینگ کارفرمای خوب به شما در جذب و حفظ نیروها کمک میکند. برای ارتقا برند کارفرما میتوانید با مشاور منابع انسانی همکاری کنید.
مدیریت عملکرد: مشاور با پیادهسازی سیستم ارزیابی عملکرد میتواند بررسی کند که آیا کارکنان به تحقق اهداف تجاری سازمان کمک میکنند یا از مسیر فاصله دارند. همچنین میتواند با استفاده از روشهایی مثل KPI، سیستم پاداش و… عملکرد را بهبود بدهد.
همسویی با فناوری جدید: شرکتها میتوانند پیادهسازی فناوری جدید، بهروزرسانی فرآیند استخدام و تغییرات لازم برای آپدیت را به مشاور منابع انسانی بسپارند.
موارد حقوقی و قانونی: برای تطابق سازمان با قوانین کار، امور قرارداد، یا حل مسائل حقوقی در زمینه منابع انسانی میتوانید از مشاوری که در این زمینه تخصص دارد کمک بگیرید.
در کنار تمام این موارد، اگر به عنوان مدیر کسبوکار متوجه شدید که منابع انسانی نیازهای سازمان را برآورده نمیکند، این یک نشانه مهم است. در این شرایط میتوانید برای تحلیل و عیبیابی، و در ادامه حل مساله از مشاور HR کمک بگیرید.
بهترین مشاور منابع انسانی چه ویژگیهایی دارد؟
داشتن تخصص لازم در منابع انسانی و تجربه کافی دو شرط لازم برای مشاور هستند. اما در کنار تخصص و تجربه، ویژگیهای دیگری هم هستند که تفاوت بین مشاور متوسط و حرفهای را ایجاد میکنند.
لازم است به عنوان کارفرما با این ویژگیها آشنا باشید تا بهترین مشاور را انتخاب کرده و نتیجه خوبی از همکاری بگیرید. این افراد با سرمایههای انسانی کار میکنند به همین دلیل لازم است توانایی ارتباطی خوبی برای درک شرایط داشته باشند. مهارت حل مساله از دیگر ویژگیهای برجسته برای مشاوران منابع انسانی است. رویکرد و نگرش مثبت، توانایی منتورینگ و ایجاد انگیزه، مهارت گوش دادن فعالانه و شم تجاری مجموعه ویژگیهای یک مشاور حرفهای hr هستند.
جمعبندی
همانطور که در مقاله گفتیم، مشاوره منابع انسانی مزایای فوقالعادهای برای سازمان دارد. مدیران میتوانند با استخدام مشاور HR خارجی، تخصص و دیدگاه تازه را وارد سازمان کنند. خیلی از مشتریان مشاوران منابع انسانی، استارتاپهایی هستند که میخواهند واحد Human Resources باکیفیتی داشته باشند، یا رویکردهای نو و پربازده را در سازمان ایجاد کنند.
اگر شما هم برای تحلیل، عارضهیابی، یا بهبود منابع انسانی به مشاوران حرفهای نیاز دارید، ما در فزایش آماده کمک به شما هستیم. برای شروع میتوانید فرم درخواست مشاوره را تکمیل کنید.