تصور کنید در راهی قدم گذاشتهاید که دیدی از موانع و چالشهای آن ندارید. حالا فکر کنید یک همراه باتجربه که قبلا این راه را رفته در کنار شماست و راهنماییتان میکند. این یک روایت ساده از منتور است!
مهم نیست در چه صنعتی فعالیت میکنید، در هر صورت منتورینگ کسب و کار یک شیوه عالی، موثر و کمککننده برای شماست. براساس تحقیقات، همراهی یک منتور مجرب از عوامل اصلی موفقیت بیزنس به شمار میرود. در این مقاله هر آنچه باید از منتورینگ بدانید را توضیح میدهیم. نقش منتور کسب و کار و فواید آن، ویژگیهای منتور، و اینکه چطور منتور خوب پیدا کنیم؟ با فزایش همراه باشید.
منتور چیست؟
منتورینگ فقط مختص کسب و کار نیست. این نقش گسترهی بسیار بالایی دارد و در انواع حیطههای کاری، شخصی، ورزشی و… مطرح است.
به طور کلی منتور کسی است که دانش، تجربه یا مهارت بالایی در زمینهای خاص دارد، و تخصص خودش را به فردی دیگر که در آن زمینه کمتجربه است انتقال میدهد. به این ترتیب با راهنماییهای ارزشمند، شخص را در مسیر درست هدایت میکند.
منتورینگ کسب و کار چیست؟
حالا در بحث کسبوکار، منتور برای رشد حرفهای، افزایش مهارتها و موفقیت کسبوکار به شخص کمک میکند. منتور کسب و کار معمولا فردی است که خودش مدیر موفقی بوده و تجربیات ارزشمندی در راهاندازی و اداره بیزنس دارد. به همین دلیل افراد با تجربه کمتر میتوانند از این فرصت عالی استفاده کنند، و از منتورهای آگاه برای موفقیت کسبوکار کمک بگیرند.
در Business Mentoring دو سمت داریم. یک سمت منتور (mentor) که تجربه، توانمندی و تخصص بالایی در کسبوکار دارد. سمت دیگر منتی (mentee) که به راهنمایی، مشاوره و کمک شخصی باتجربه نیاز دارد. در این رابطه توانمندیها به منتی منتقل میشود تا او بتواند مسیر شغلی یا کسبوکار خودش را به بهترین نتایج برساند.
یک منتور خوب چه ویژگیهایی دارد؟
منتور در وهله اول باید تجربه، تخصص و مهارت لازم را در زمینه موردنظر شما داشته باشد. او در واقع مثل یک الگو و راهبر است که سطح بالاتری از شما دارد و تخصص لازم را به شما انتقال میدهد. در کنار تخصص، مهارتهای نرم و نحوه مشاوره دادن نیز اهمیت دارد. یک منتور حرفهای میتواند جلسات و گفتگو را به طور هدفمند پیش ببرد. او مهارتهای ارتباطی و تحلیلی بالایی دارد، میتواند موانع و مشکلات را شناسایی کند، استراتژی بچیند و اهداف را توسعه بدهد.
او به طور مداوم پشتیبان و همراه شماست و با تجربیات خودش کمک میکند تا تصمیمات بهتری در مسیر بگیرید. همچنین لازم است منتورهای کسبوکار روی مواردی مثل بیزنس مدل، مزیت رقابتی، ارزش کلیدی، امور مشتریان، بازاریابی، رشد و شناخت فرصتهای بازار تسلط خوبی داشته باشند. در انتهای مقاله راجع به پیدا کردن منتور مناسب بیشتر توضیح میدهیم.
منتورینگ کسب و کار چطور به شما کمک میکند؟
راهاندازی کسبوکار بدون تجربه و راهنمایی میتواند چالشبرانگیز باشد. حتی بعد از راهاندازی احتمالا در مراحل توسعه و اسکیلآپ درگیر مسائل جدیدی بشوید. شاید هم موانعی در یکی از واحدهای سازمانی دارید. در همه این شرایط وجود یک منتور نجاتدهنده است!
داشتن یک منتور کسب و کار کمک میکند با شفافسازی، بهترین اقدامات را در راستای رشد بیزنس انجام دهید. منتورها شما را همراهی میکنند تا با استفاده از پتانسیل و شرایط موجود، اهداف واقعبینانهای تنظیم کنید و برای رسیدن به آنها برنامهریزی درست انجام دهید. سایر مزایای استفاده از منتورینگ کسب و کار به شرح زیر هستند:
- بهبود درک شما از شاخصهای موفقیت
- کمک به حل مشکلات رایج کسبوکار
- مشاوره برای استراتژیهای نوآورانه
- کمک به توسعه مهارتهای مدیریتی و رهبری
- ارائه آموزش و توسعه مهارتهای تجاری
- حمایت از سلامت روان در شرایط چالش یا بحران
- وصل کردن شما به شبکه ارتباطی
- آگاه سازی شما از برنامههای دولتی، مالی و…
- متمرکز نگه داشتن شما روی اهداف و مسیر اصلی
- برنامهریزی اقداماتی مثل انتقال یا خروج از کسبوکار
تفاوت منتور با مشاور و کوچ
در مقاله تفاوت مشاوره، منتورینگ و کوچینگ به طور دقیق تفاوت این سه را توضیح دادیم و گفتیم که در هر شرایط از کدام یک استفاده کنید. هدف هر سه رویکرد کمک به شماست؛ اما از متودهای متفاوتی استفاده میکنند و تفاوتهای کلیدی دارند. در نتیجه باید با توجه به نوع نیازتان سراغ هر کدام بروید. توصیه میکنیم حتما سری به این مقاله تفاوتها بزنید. در اینجا هم اشارهای به تفاوتها داشته باشیم:
منتور: این افراد قبلا مسیر شما را طی کردهاند. در واقع تا نوک قله رفتهاند و میدانند که در مسیر چه شرایط و موانعی وجود دارد. در نتیجه میتوانند شما را برای عبور از همین مسیر راهنمایی کنند. آنها براساس تجربیات قبلی میدانند که باید چه اقداماتی انجام دهید و از چه کارهایی اجتناب کنید.
مشاور: این افراد همسفر شما در مسیر نیستند. صرفا تخصص و ابزارهای لازم برای طی کردن مسیر را در اختیار شما قرار میدهند. مشاوران در زمینههای مختلف تخصص دارند و میتوانند راهکارهای لازم برای بهرهوری یا حل مشکل را به شما ارائه بدهند. مثلا انواع مشاوران مالی، بازاریابی، تکنولوژی، مدیریت و استراتژی و… پیشنهاد مطالعه: چطور از مشاور کسب و کار به بهترین شکل کمک بگیریم.
کوچ: مربی یا کوچ ممکن است تجربه مستقیم در مسیر شما را نداشته باشد. اما به شما کمک میکند تا از پتانسیل و داشتههایتان استفاده کنید تا مسیر را به بهترین شکل ممکن طی کنید. کوچها مثل همراهانی هستند که تجربه کار با افراد را دارند و میتوانند به افزایش بازدهی و تسریع موفقیت آنها کمک کنند. اگر میخواهید در مورد رویکرد کوچینگ بیشتر بدانید حتما سری به مطلب کوچینگ چیست بزنید.
چطور منتور کسب و کار پیدا کنیم؟
اگر تصمیم گرفتید که از خدمات منتورینگ استفاده کنید یک سوال مهم پیش میاید: منتور مناسب را چطور پیدا کنم؟
برای شروع در سایتهای اینترنتی، و شبکههای اجتماعی (مخصوصا لینکدین) جستجو کنید. کلیدواژههای مرتبط را سرچ کنید و صفحات و پروفایلها را چک کنید. همچنین میتوانید از همکاران و دوستان کمک بگیرید. با پرسوجو در شبکه ارتباطی خودتان احتمالا میتوانید به چند کاندید مناسب برای منتورینگ برسید.
در قدم بعدی مشخصات، تجربیات و تخصص فرد را بررسی کنید. او چه سوابق و جایگاه شغلی دارد؟ با چه بیزنس یا افرادی کار کرده است و نتیجه چه بوده؟ چه خدماتی را ارائه میدهد و فرآیند منتورینگ با او به چه صورت است؟ تا جای ممکن اطلاعات مرتبط کسب کنید و آگاهانه پیش بروید. بررسی کنید که آیا نیاز شما با مشخصات این شخص تطابق دارد یا نه؟
اگر امکانش هست یک جلسه کوتاه با هم بگذارید. بهتر است قبل از اینکه فرآیند منتورینگ را با هم شروع کنید یک جلسه معارفه داشته باشید. چون منتور قرار است در یک فرآیند همراه شما باشد و مهم است که از کار کردن با هم لذت ببرید.
نهایتا اینکه اگر حضوری بودن جلسات برایتان مهم است، عامل جغرافیا را هم درنظر بگیرید. آیا محل کار یا زندگی شما از نظر مسافت با هم تطابق دارد؟ بعد از تمام بررسیها میتوانید در مورد پروسه همکاری، هزینهها و اهداف به توافق برسید و منتورینگ را آغار کنید.
چگونه منتور شویم؟
منتورینگ کسب و کار یکی از شغلهای رضایتبخش است؛ چون به کارآفرینان کمک میکنید راه خودشان را پیدا کنند و به کمک تجربه شما به موفقیت برسند. اگر تخصص و مهارت بالایی در صنعت خودتان دارید میتوانید به این شغل فکر کنید. شبکه ارتباطی هم مهم است و از معیارهای موفقیت یک منتور به شمار میرود. سعی کنید در رویدادهای صنعت حضور داشته باشید و با افراد مختلف ارتباط بگیرید. به همین ترتیب میتوانید یک شبکه ارتباطی مفید و تخصصی بسازید. به طور خلاصه مهمترین مهارتهایی که برای تبدیل شدن به منتور نیاز دارید به شرح زیر هستند:
- تسلط بر ساختار بیزنس و عملیات تجاری
- ارتباطات و شبکهسازی
- حل مساله
- مهارتهای مدیریت و رهبری
علاوه بر داشتن تجربه و مهارت در کسبوکار، توصیه میکنیم چند دوره مربیگری و آموزش منتورینگ هم بگذرانید. شرکت در این دورهها کمک میکند با ابزار و روشهای لازم آشنا شوید و بتوانید فرآیند موثرتری را با افراد پیش ببرید.
جمعبندی
امیدواریم این مقاله بخشی از اهمیت منتورینگ کسب و کار و ارزشی که ایجاد میکند را نشان داده باشد. راهاندازی و رشد بیزنس کار سختی است و گاهی باید بپذیریم که برای انجام آن به کمک و مشورت نیاز داریم. خیلی اوقات وجود یک منتور حرفهای و ممتاز برای بیزنس همان تحولی است که نیاز داریم. اگر در این مسیر به کمک منتور باتجربه نیاز داشتید، همکاران ما در گروه فزایش آماده کمک به شما هستند. برام شروع میتوانید فرم مشاوره را در سایت تکمیل و ارسال کنید.