هر شرکتی یک شهرتی دارد. مثلا نظر بقیه راجع به کیفیت محصولات، تاریخچه برند، اینکه افراد در مورد مدیران شرکت چه صحبتی میکنند، افکار عمومی در مورد صفات و ویژگیهای برند و… حالا برند کارفرمایی چیست؟ این مفهوم به شهرت برند از دید کارجوها اشاره دارد. اینکه به عنوان کارفرما به شرکت شما چطور نگاه میشود؟
در مقاله امروز قرار است تعریف برند کارفرمائی را یاد بگیریم، با مزایای آن آشنا شویم، و قدم به قدم برند خود را بسازیم. با فزایش همراه باشید.
برند کارفرمایی چیست؟
برند کارفرمایی یا (Employer Branding) به طور ساده یعنی شهرت یک شرکت به عنوان جایی برای کار کردن. اینکه مردم چه دیدگاهی در مورد محیط کاری آن شرکت دارند. بنابراین واضح است که برندسازی کارفرما چقدر برای یک شرکت اهمیت دارد. کارفرما با این کار، هویت منحصربهفرد خودش را در میان کارکنان فعلی و کارجوها میسازد.
یک تعریف دیگر را با هم مرور کنیم:
برند کارفرمایی فرآیند مدیریت و تاثیرگذاری شما به عنوان یک کارفرما در بین کارجویان، کارکنان و سهامداران است. شامل تمام آنچه انجام میدهید تا شرکت را به عنوان یک کارفرمای ممتاز معرفی کنید.
این استراتژی به دنبال تاثیرگذاری روی ذهن نیروی کار است. در نتیجه میتوانیم آن را به عنوان یک رویکرد ارتباطی ببینیم. رویکردی که انرژی گذاشتن روی آن نتایج فوقالعادهای به همراه دارد. مثلا کمک میکند شرکت کارکنان توانا را حفظ کند، یا بتواند استعدادهای برتر صنعت را جذب و استخدام کند.
برند کارفرمایی چیست و چه تفاوتی با برند تجاری دارد؟
در اینجا یک شفافسازی نیاز داریم. وقتی از برند صحبت میکنیم باید تفاوت برند کارفرمایی و برند تجاری را بدانیم.
برند کارفرما شهرت شما را به عنوان یک کارفرما بیان میکند. اینکه بین نامزدهای شغلی چه درکی از شما وجود دارد. در حالی که برند تجاری بیانکننده شهرت شما به طور کلی است. بنابراین وقتی میگوییم برند کارفرما، منظورمان از برند تصویر شرکت شما و نام تجاری و… نیست. بلکه از کلمه برند به معنای شهرت، آوازه و دیدگاه استفاده میکنیم.
البته این دو اصطلاح آنقدرها از هم دور نیستند. معمولا شرکتی که نام تجاری قوی دارد، بین کارجوها برای استخدام هم جذاب است. و برعکس، شرکتی که بین نیروی کار بدنام است، معمولا در بخش برند تجاری هم تاثیر منفی دارد و مشتریان تمایل کمتری برای استفاده از خدمات و محصولات این برند دارند.
چرا برندینگ کارفرما اهمیت دارد؟
رقابت در بازار کار بالاست و هر شرکتی تلاش میکند کارجویان برتر را جذب کند. هر سازمانی برای رسیدن به اهداف، نیاز به نیروی کار بااستعداد دارد. افرادی که بتوانند به طور موثر با تیم همکاری کنند و عملکرد بالایی داشته باشند. برای جذب این افراد برتر باید بتوانید ارزش پیشنهادی ایجاد کنید. اینجاست که اهمیت برند کارفرمایی مثبت مشخص میشود. شما با ایجاد تصویر جذاب از شرکت، فرهنگ سازمانی، حقوق و مزایا و… میتوانید جایگاه بالایی بین کارجوها کسب کنید.
مزایای برند کارفرمایی چیست؟
نادیده گرفتن برند کارفرمایی یک اشتباه بزرگ است. شما باید بتوانید در رقابت بین سازمانها، برای جذب و حفظ استعدادهای برتر گامهای موثری بردارید. مدیریت و سرمایهگذاری روی این بخش انرژی و هزینه میبرد درست؛ اما مزایای بینظیری برای سازمان به همراه دارد.
حفظ کارکنان فعلی و جذب نیروهای بااستعداد مهمترین مزایا هستند. اما تاثیر مثبت برندینگ کارفرما به همین جا ختم نمیشود. شرکتهایی با برند کارفرمایی قوی از مزایای زیر بهرهمند میشوند:
- بدون نیاز به هزینه زیاد، درخواستهای شغلی دریافت میکنند.
- زمان و هزینههای استخدام و آموزش کاهش پیدا میکند.
- نرخ حفظ و نگهداری کارکنان بهبود پیدا میکند.
- مخاطبان و حتی مشتریان درک مثبتتری از برند خواهند داشت.
- بدون نیاز به دستمزدهای بالا، کارمندان توانایی جذب میکنند.
- زمان استخدام کوتاهتر میشود و کارها سریعتر پیش میرود.
چه کسی مسئول ساخت برند کارفرمایی است؟
معمولا واحد منابع انسانی (HR) به عنوان مسئول برند کارفرمایی شناخته میشود. این تا حدی درست است؛ اما باید به یک نکته توجه کنیم.
برند کارفرما چیزی نیست که آن را به سلیقه خودتان از صفر بسازید. بلکه چیزی هست که هویت شرکت شماست. این تصویر کلی از بخشهای مختلف شرکت نشات گرفته و ساخته شده است. شامل بنیانگذاران، مالکان و مدیران کسبوکار که چشماندازهای استراتژیک شرکت را تعریف میکنند. مدیران میانی که کارکنان و اعضای تیم را هدایت میکنند. منابع انسانی که روابط کارکنان و خط مشیها را تعریف میبرد، و تیم مارکتینگ که چهره بیرونی برند را پروموت میکند.
بنابراین هویت خود شرکت مجموعهای تمام عوامل بالا است. اما برنامهریزی و پیشبرد برند کارفرمایی معمولا در واحد HR انجام میشود.
چگونه در ۴ مرحله برند کارفرمایی خود را بسازیم؟
قاعده کلی برای ایجاد برند کارفرمایی این است: اول سعی کنید یک کارفرمای خوب باشید، و دوم اقداماتی که در این راستا انجام میدهید را پروموت کنید. در این بخش اقدامات موثر برای داشتن یک برند کارفرمایی عالی را توضیح میدهیم.
-
ارزش پیشنهادی منحصربهفرد شرکت را تعیین کنید
افراد قبل از اینکه با شرکت شما همکاری کنند، دوست دارند بدانند که اساسا این شرکت برای چه ایجاد شده است. اینجاست که ارزش پیشنهادی منحصربهفرد (Unique Value Proposition) اهمیت پیدا میکند. UVP توضیح میدهد که چطور خدمات یا محصولات شما روی زندگی افراد تاثیر میگذارد. اینکه شرکت شما چطور نقاط درد مصرفکننده را برطرف میکند و چرا در رقابت بازار متمایز است.
با مشخص کردن این بیانیه، کاندیدا میتوانند بررسی کنید که آیا اهداف و رسالت شرکت شما با اهداف آنها تطابق دارد یا نه. UVP معمولا با ماموریت، ارزشها و فرهنگ سازمان نیز همراستا است. با پروموت ارزش پیشنهادی یکتا، میتوانید با کاندیدهای حرفهای که به دیدگاه و فرهنگ شما اشتیاق دارند ارتباط بگیرید و آنها را جذب کنید.
-
دیدگاه فعلی در مورد شرکت را بررسی کنید
قبل از چیدن استراتژی و برنامه، به اطلاعات نیاز دارید. شما باید آگاه باشید که در حال حاضر کارکنان فعلی و کارجویان چه نظر و احساسی نسبت به شرکت شما دارند. با تحقیق و تحلیل در این مورد میتوانید به اطلاعات مفیدی برسید. حالا فایده داشتن این اطلاعات چیست؟ به سادگی میتوانید شکافی که بین نحوه معرفی شرکت و درک مخاطب است را پر کنید. از طرفی اگر ندانید مردم در مورد شرکت شما چه فکری میکنند، نمیتوانید برند کارفرمایی را تصحیح و مدیریت کنید.
برای تحقیق و بررسی روشهای متنوعی وجود دارد. برای شروع میتوانید تمام صفحات سایت، آگهیهای شغلی، شبکههای اجتماعی، نامههای رد و پذیرش کارجو، روند جلسات مصاحبه و… را بررسی کنید. با کارکنان و کارجویان به طور مستقیم ارتباط بگیرید و نظرات آنها را دریافت کنید. اینکه چطور شرکت را برای یک دوست توصیف میکنند؟ چرا پیشنهاد کاری شرکت را قبول یا رد کردهاند؟ برای ترک شرکت چه دلیلی دارند؟ چرا همکاری خود را با شرکت تمدید میکنند؟ با روشهایی مثل پرسشنامه، مصاحبه حضوری و انواع سیستم نظرسنجی با افراد متعدد صحبت کنید و دیتاها را ثبت کنید.
-
ارزش پیشنهادی کارفرما را خلق کنید
با استفاده از اطلاعات کسبشده در مرحله قبل، و با نگاهی به جایگاه موردنظر در آینده، EVP را خلق کنید. ارزش پیشنهادی کارکنان بیانگرتمام مزایا، امکانات و پاداشهایی است که اشخاص با پیوستن به شرکت دریافت میکنند. EVP در واقع مثل یک معامله میماند. در یک سمت کارمند تخصص، مهارت و تجربیات خودش را به شرکت میآورد. در سمت دیگر شرکت به ازای این مهارت، سعی میکند شرایط ایدهآلی برای کارمند فراهم کند. شاید ارزش پیشنهادی را به طور عمومی جایی اعلام نکنید، اما توجه داشته باشید که توسعهی آن بسیار ارزشمند است و در برند کارفرمایی تاثیر مستقیم دارد.
پیشنهاد مطالعه: چطور از مشاور کسب و کار به بهترین شکل کمک بگیریم؟
-
استراتژی برندینگ کارفرما را اجرا کنید
بعد از تمام مراحل قبل و چیدن استراتژی، نوبت اجراست. حالا شما باید آماده باشید که پیام خود را به درستی به مخاطب برسانید. برای پروموت میتوانید از انواع کانالها و روشهای تبلیغاتی استفاده کنید. توصیه میکنیم برای شروع از روشهای ساده و کمهزینهتر استفاده کنید تا فرصت آزمون و خطا داشته باشید. ما در این جا به چند روش رایج اشاره میکنیم:
شرح شغلی: آگهی استخدام اولین نقطه تعامل شما با کارجویان است. بنابراین لازم است برای تهیه و انتشار آگهی زمان کافی بگذارید. تلاش کنید شرح شغلی بازتابدهنده برند کارفرمایی شرکت باشد.
صفحه فرصتهای همکاری: در سایت صفحه اختصاصی برای فرصتهای همکاری ایجاد کنید. این لندینگ پیج یکی از نقاط مهم و ارزشمند برای ارتباط با کارجویان است. در لندینگ از عکس، ویدئو و محتواهای مرتبط با ارزشها و فرهنگ سازمانی استفاده کنید.
نقدهای آنلاین: این روزها کارجویان نظرات خودشان از مصاحبه یا کار در شرکتها را منتشر میکنند. حواستان به این نقد و بررسیها باشد. آنها را در لینکدین، توئیتر و سایتهای کاریابی دنبال کنید و سعی کنید نسبت به نقدها پاسخگو باشید.
خلاقیت: از ایدههای نو که متناسب با فعالیت شرکت هستند استقبال کنید. شما باید بتوانید راه ایدهآل برای نشان دادن شخصیت شرکت را پیدا کنید. بهروز باشید و راهکارهای خلاقانه را امتحان کنید.
برند کارفرمائی با استفاده از لینکدین
لینکدین یک بستر عالی برای فعالیت در خصوص برند کارفرمایی است. شما در این شبکه اجتماعی میتوانید با کارجوها در هر مرحله از مسیر شغلی که هستند تعامل کنید. برای فعالیت موثر در این فضا به چند نکته توجه کنید:
حضور مجازی شرکت را افزایش بدهید. مثلا اینفلوئنسرها را دنبال کنید، با کارجوها گفتگو کنید، پست و مقاله منتشر کنید و در گروهها شرکت کنید.
سعی کنید تعامل داشته باشید، پست کارکنان را لایک کنید و اخبار و تازهها را منتشر کنید. از قابلیت job لینکدین استفاده کنید و فراخوانهای شغلی شرکت را منتشر کنید.
داستانسرایی را دست کم نگیرید و با متن و پست و ویدئو از فضای شرکت بگویید. محتواهای آموزشی و مفید منتشر کنید و به توسعه کارکنانتان اهمیت بدهید.
۳ نکته نهایی برای ارتقا برندینگ کارفرما
کسبوکارها متنوع هستند و هیچ رویکرد یکسانی برای ساخت برندینگ کارفرما وجود ندارد. بنابراین تلاش کنید بعد از بررسی استراتژیها، نوع مناسب برای شرایط خودتان را انتخاب کنید. در پایان ۳ نکته را بررسی میکنیم که برای ارتقا برند کارفرما به شما کمک خواهند کرد:
- شفاف باشید و اطلاعات جذاب در مورد شرکت را در دسترس مخاطبان بگذارید. حتی میتوانید یک کانال مجزا برای این هدف داشته باشید و اطلاعاتی از فضای شرکت، فرهنگ سازمانی، فرآیند استخدام و… به اشتراک بگذارید.
- تولید محتوای جذاب داشته باشید و یک پله بالاتر بروید! مثلا به جای اینکه صرفا عکس از محیط شرکت پست کنید، سراغ مصاحبه بروید. با مدیران و سایر تخصصهای شرکت مصاحبه و پرسش پاسخ انجام دهید و در سوشال شرکت منتشر کنید.
- کارکنان شرکت را به صحبت کردن از محیط کاری تشویق کنید. انتشار یک پست در فضای سوشال از زبان یکی از کارکنان شما تاثیر بالایی در نگاه کارجوها دارد.
برای مطالعه مقالات بهروز و تخصصی مدیریت و کسبوکار، سری به وبلاگ فزایش بزنید. همچنین اگر تجربهای از برند کارفرمایی مثبت یا منفی دارید حتما در بخش کامنت آن را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.