مدیران و کارآفرینان در مسیر کسبوکار با چالشهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند. گاهی بحران پیش میآید و به استراتژی بقا نیاز است، ممکن است خروج نیروها از سازمان بالا باشد، شاید در برندینگ و بازاریابی نتیجه موردانتظار حاصل نشود، مشکلات کاهش فروش، بهینه نبودن فرآیندها و انواع و اقسام چالش و مسئله.
مشاوره مدیریت همان خدماتی است که در این شرایط مطرح میشود. چه چیز بهتر از همراهی یک مشاور حرفهای و متخصص که در بررسی وضعیت، ارائه راه حل و اجرا کنار شما باشد. در این مقاله یاد میگیریم که مشاوره مدیریت چیست؟ چه کمکی به مدیران میکند؟ نقش مشاور در سازمان چیست و یک مشاور خوب چه ویژگیهایی دارد؟ با فزایش همراه باشد.
مشاوره مدیریت چیست؟
مشاوره مدیریت (management consulting) خدمات مشاوره به مدیران کسب و کار است که با اهداف برنامهریزی و استراتژی، اثربخشی فرآیندهای عملیاتی، عملکرد واحدهای سازمانی، راه حل مشکلات و… ارائه میشود. این نوع خدمات با نام مشاوره کسب و کار هم شناخته میشود.
مشاوره مدیریت به دلیل تنوع حوزههای تخصصی سازمان، یکی از گستردهترین شاخههای صنعت مشاوره است، و حدودا ۵۰ الی ۵۵ درصد بازار مشاوره را پوشش میدهد.
مشاوران مدیریت به مدیران سازمان کمک میکنند تا در راه پیشرفت کسبوکارشان قدم بردارند. آنها میتوانند به مدیر برای ارتقا عملکرد او کمک کنند. در پروژه یا برنامهای خاص او را راهنمایی کنند، یا اینکه به طور گستردهتر و در سطح سازمان به مدیر مشاوره بدهند.
چرا مشاوره برای مدیران اهمیت دارد؟
راهاندازی و اداره یک کسبوکار کار آسانی نیست. تکنولوژی مدام بهروز میشود، رقیبهای جدید در بازار شروع به کار میکنند، موضوعات دولتی و مالیاتی تغییر میکند، مدیریت کارکنان و منابع انسانی چالشبرانگیز است، و در هر بخش سازمان مسائلی برای رسیدگی وجود دارد.
یک مدیر به تنهایی نمیتواند تمام این مسائل را حل و فصل کند. به همین دلیل خیلی از مدیران کسبوکار از مشاور کمک میگیرند. در این بخش بررسی میکنیم که چرا استفاده از خدمات مشاوره برای مدیران اهمیت دارد؟
تجربیات ارزشمند
مشاوران سالها با شرکتهای مختلفی کار کردهاند و تجربیات ارزشمندی در زمینه کسبوکار دارند. دانش گسترده آنها در زمینههای مختلف بسیار راهگشا است. با خدمات مشاوره مدیران در واقع شما این منبع دانش و تجربه را در اختیار دارید.
فیدبکهای صادقانه و بیطرف
کارکنان شما در محیط داخلی سازمان مشغول به کار هستند. به همین خاطر شاید دید درستی از بیرون سازمان نداشته باشند، یا احساس تعلقی که به سازمان دارند روی نظراتشان تاثیر بگذارد. مشاوره مدیریت میتواند دیدگاه بیرونی در مورد سیاستها و استراتژیهای کسب و کار را در اختیار شما قرار بدهد. دریافت این نوع دیدگاه به شرکتها اجازه میدهد تا اهدافشان برای برنامههای بلندمدت را ارزیابی و دوباره تنظیم کنند.
تحقیقات بازار و اطلاع از روندها
تحقیقات بازار یک ابزار حیاتی و استراتژیک است که در گرفتن تصمیمات تجاری کمکتان میکند. این تحقیقات شامل مطالعه و تجزیه و تحلیل هدف کسب و کار، تقاضای مشتری، فعالیت رقبا و روندهای ترند در بازار است. شما میتوانید برای انجام این مطالعات از مشاور مدیریت کمک بگیرید و از نتایج تحلیل برای طراحی استراتژیهای موفق استفاده کنید.
معمولا مشاوران حرفهای به واسطه شغلشان، بخشی از زمان خود را به مطالعه روندها و پویایی بازار اختصاص میدهند. به همین دلیل، تواناییهای آنها در تحقیقات بازار بینظیر است.
صرفهجویی در هزینهها
شاید در نگاه اول بنظر برسد که مشاوره مدیریت پرهزینه است. اما در حقیقت این خدمات معمولا منجر به صرفهجویی در هزینههای شرکت میشود. شما میتوانید به جای استفاده از تخصص مشاور، کارمند جدیدی را با همان تخصص استخدام کنید. اما این تصمیم یعنی قبول کردن هزینههای استخدام، آموزش، حقوق و مزایا. در حالی که مشاوران مدیریت به صورت قراردادی و در مدت زمان موردنیاز با شما همکاری میکنند.
نقش مشاور مدیریت در سازمان چیست؟
مشاور در سازمان یک کمک خارجی و تخصصی است که در انواع حوزهها به شما کمک میکند. موارد زیر از مهمترین بخشهای کسبوکار هستند که مشاوران در آن فعالیت دارند:
• توصیه برای مدیریت و رهبری کسبوکار
• تشخیص و ارائه راهحل برای مشکلات بیزنس
• تحلیل و توسعه استراتژیهای کسبوکار
• تحقیقات بازار و انجام مطالعات ویژه
• بازنگری و ارائه پیشنهاد در فرآیند و سیستمها
• مشاوره مالی، بازاریابی، فروش، فناوری و…
• منابع انسانی، آموزش به کارمندان
• مشاوره در زمینه ارتباط با مشتریان
• بهبود عملکرد تیم و واحدهای سازمانی
• کمک به اجرای رویه جدید و تغییرات سازمانی
• آمادهسازی شرکت برای بحرانهای آینده
• ایدههای نوین برای رشد تجاری
• بررسی فعالیتهای شرکت و تدوین گزارش
حوزههای مشاوره مدیریت کدامند؟
برای رشد سازمان لازم است که تمام واحدها به صورت هماهنگ فعالیت کنند. وجود مشکل در یک واحد میتواند ایجاد محدودیت کند و مانعی برای رشد سایر واحدها و کل سازمان بشود. اگر تشخیص دادهاید که در حوزهای مشخص مانعی وجود دارد، فعالیتها بهینه نیست، یا رشد متوقف شده است، میتوانید از یک مشاور تخصصی در همان حوزه کمک بگیرید.
مشاوره بازاریابی، استراتژی و برنامهریزی، مالی، فروش، کال سنتر، تکنولوژی، منابع انسانی، روابط عمومی، فروش، تامین، محصول و عملیات از واحدهای سازمان هستند که باید به فعالیت هر کدام توجه داشته باشید. برای دریافت مشاوره تخصصی در هر کدام از این حوزهها میتوانید با کارشناسان ما در فزایش ارتباط بگیرید. فرم درخواست و توضیحات بیشتر را در صفحه مشاوره تخصصی میتوانید مشاهده کنید.
ویژگیهای یک مشاور کارآمد
تا اینجای مقاله بارها به تاثیرات مثبت مشاوره مدیریت اشاره کردیم. اما این نتایج خوب وقتی حاصل میشود که با شخص یا شرکت درستی همکاری کنید. در انتخاب یک مشاور کارآمد بهتر است نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
۱٫ تخصص و دانش کافی داشته باشد. عملا گرفتن خدمات مشاوره به این دلیل است که میخواهید بخشی از خلا مهارت در سازمان را پر کنید. به همین دلیل تخصص از مهمترین معیارهاست.
۲٫ تجربه موفق و رضایت مشتریان را بررسی کنید. با سر زدن به پروفایل و رزومه مشاور، درباره سوابق کاری و پروژههای او تحقیق کنید. بررسی کنید که نظر مشتریان قبلی در مورد همکاری چه بوده است.
۳٫ مهارتهای ارتباطی یکی از ویژگیهای مهم در مشاوران است. ارتباط موثر همکاری بهتری خلق میکند و از طرفی احتمالا چنین شخصی شبکه تخصصی قابل توجهی هم دارد که میتواند به سازمان شما معرفی کند.
سعی کنید به دنبال مشاوری باشید که فعال باشد. بهتر است این شخص آگاهی کافی از بازار، صنعت شما و آخرین تغییرات داشته باشد.
۴٫ مهارتهای تحلیلی، توانایی حل مساله، و برنامهریزی استراتژیک از دیگر مهارتهایی هستند که میتوانند نشاندهنده یک مشاوره حرفهای و کاربلند باشند.
۵٫ توانایی کار تیمی نیز اهمیت بالایی دارد. درست است که مشاور تخصص خودش را دارد، اما شما هم دید ۳۶۰ درجه و ارزشمندی از سازمانتان دارید. بنابراین بهتر است تصمیمات به صورت تیمی و توافقی گرفته شود. معمولا مشاوران حرفهای طیفی از گزینهها را به مدیر ارائه میدهند و با نشان دادن جزئیات و مزایا و معایب او را برای گرفتن بهترین تصمیم راهنمایی میکنند.
بهترین شرکت مشاوره مدیریت
علاوه بر کار کردن با مشاوران مستقل، شما میتوانید به یکی از شرکت های مشاوره مدیریت مراجعه کنید. در این شرکتها معمولا انواع خدمات مشاوره، منتورینگ، کوچینگ و… ارائه میشود. مزیت این روش اینجاست که دیگر نیازی نیست زمان زیادی برای پیدا کردن مشاور مناسب بگذارید. معمولا با کمک گرفتن از کارشناسان این نوع شرکتها، به مشاور درست و مناسب برای کارتان متصل میشود.
در سطح جهانی شرکتهای مشاوره مک کینزی (McKinsey & Company)، شرکت مشاوره مدیریت (Bain)، گروه مشاوران بوستون (Boston Consulting Group)، نمونههای مشهور و شناخته شده هستند. در ایران نیز با رواج مشاوره مدیریت، شرکتهای مختلفی در این زمینه فعالیت میکنند. ما در مجموعه تخصصی مشاوره مدیریت و کسبوکار جمعی از حرفهایترین مشاوران کشور را گرد هم آوردهایم و خدمات مرتبط را ارائه میدهیم. برای اطلاعات بیشتر به صفحه اصلی فزایش مراجعه کنید.
جمعبندی
همراهی یک مشاور حرفهای، بیش از آنچه فکر کنید برای کسبوکار اثربخش است. توصیه میکنیم در هر مرحلهای از کسبوکارتان که هستید برای رشد، پیشرفت، و برطرف کردن موانع از راهنمایی مشاوران مدیریت استفاده کنید. اگر دوست دارید در این زمینه بیشتر مطالعه کنید توصیه میکنیم سری به مقالات مرتبط زیر بزنید:
تفاوت مشاوره، منتورینگ و کوچینگ
چطور از مشاور کسب و کار به بهترین شکل کمک بگیریم؟
کوچینگ مدیران اجرایی چطور به شما کمک میکند؟
منتورینگ کسب و کار چیست؟ منتور کیست؟